Rotterdam Ahoy
9 - 10 september 2026

A@W Newsletter

“Thoughtful Tomorrow”: nieuw thema voor ARCHITECT@WORK

10 oktober 2024

Het event ARCHITECT@WORK kiest vanaf de eerstvolgende editie in thuisstad Kortrijk (donderdag 15 en vrijdag 16 mei 2025 in Kortrijk Xpo) voor het thema ‘Thoughtful Tomorrow’. ‘Thoughtful Tomorrow’ – of letterlijk vertaald: ‘Doordacht Morgen’ – illustreert hoe de focus moet liggen op het doordacht bouwen vandaag en morgen.

 

door Jan Hoffman

 


De door de Milanese architect Stefano Boeri ontworpen Trudo Toren in Eindhoven biedt vandaag al de toekomst van het wonen van morgen in de stad aan. Beeld © Stefano Boeri Architects

 

“Thoughtful Tomorrow is een vlag die tal van ladingen dekt. Het is een thema dat de deelnemers aan ARCHITECT@WORK aanmoedigt om na te denken hoe de vele voorgestelde innovaties - samen met sociale, culturele en ecologische overwegingen - een toekomst kunnen bevorderen waarin de architectuur intelligenter, veerkrachtiger en responsiever is”, licht Exhibition Manager Anne-Laure Van de Ginste de keuze toe. “Het gaat over een doordachte integratie van technologie en een diepgaand begrip van de behoeften van onze planeet. Hierdoor wordt er een toekomst gecreëerd waarin de gebouwde omgeving het leven écht verbetert.”

 


AI-ontwerp van een houten huis. Beeld © Tim Fu

 

Toekomst van de architectuur verkennen


Doordacht bouwen verkent de toekomst van de architectuur op tal van manieren. We herkennen een breed scala aan opkomende trends en geavanceerde ontwikkelingen die de industrie transformeren. Denk onder meer aan het gebruik van AI in de architectuur, flexibel ontwerpen, de implementatie van nieuwe technologieën en robotica in de bouw, slimme materialen, (al dan niet) adaptief hergebruik, de relatie tussen mens en stad, enzovoort.

 


Nieuwe bouwmaterialen vind je op tal van onverwachte plaatsen. BC Materials zoekt grondstoffen voor fabricatie van eigen bakstenen op Brusselse bouwwerven. Beeld ©  BC Materials

 

“Je moet al van een andere planeet afkomstig zijn om niet te merken hoe de integratie van kunstmatige intelligentie het ontwerpproces op zijn kop zette en blijft zetten. Architecten en ontwerpers krijgen tal van extra mogelijkheden om complexe vormen te genereren in energetisch geoptimaliseerde – en dus duurzamere – gebouwen. Tal van voorspellende modellen openen de poort naar meer dynamische en responsieve ontwerpoplossingen”, vervolgt mevrouw Van de Ginste. “Een doordachte toekomst voor de bouwwereld heeft tevens te maken met flexibeler ontwerpen en de integratie van nieuwe technologieën en robotica. Flexibiliteit is een sine qua non in een steeds meer verstedelijkte omgeving, die net als de rest van de wereld rekening moet houden met de gevolgen van de klimaatverandering. Aansluitend veranderen zaken als robotica, 3D-printing en geautomatiseerde bouwtechnieken de manier van bouwen. Deze technologieën maken snellere, preciezere en kosteneffectievere bouwmethoden mogelijk, terwijl verspilling van materiaal en arbeidskosten worden teruggedrongen. Dit opent meteen de deur naar het verkennen van nieuwe grenzen voor creativiteit en efficiëntie.”

 

Thoughtful Tomorrow gaat over het creëren van een toekomst waarin de gebouwde omgeving het leven écht verbetert”

 

Ook op het vlak van de materialen beleven we opwindende tijden: “Deze materialen worden steeds slimmer en innoveren de manier van bouwen. Zaken als zichzelf ‘herstellend’ beton, reactief glas of oplossingen die de koolstofuitstoot terugdringen spelen in op veranderende milieuomstandigheden, verminderen het energieverbruik en verlengen de levenscyclus van gebouwen. Het resultaat: een steeds verder aftasten van oplossingen die leiden naar duurzamere en milieuvriendelijkere ontwerpen.”

 


Het Nederlandse Novel Grey ontwerpt schitterende wandtegels via het gebruik van cementvrij beton. Beeld © Novel Grey

 

“En uiteraard moeten die materialen niet enkel in het nu kunnen bestaan. Nee, er moet ook gedacht worden aan wat je er in de toekomst mee doet. In een wereld die in toenemende mate gericht is op duurzaamheid denk je daarom ook aan een adaptief hergebruik van materialen. De uitdagingen voor architecten zijn daarbij velerlei. Bijvoorbeeld: kunnen we in de plaats van slopen en herbouwen bestaande structuren niet beter nieuw leven inblazen? De impact op het milieu wordt zo veel kleiner, terwijl hulpbronnen worden gespaard. Een mensgericht urbanisme sluit hier nauw bij aan. Ontwerpers gaan zich meer focussen op mensgericht ontwerpen en doordacht plannen in de stad. Ze scheppen zo inclusieve, toegankelijke en levendige ruimten die welzijn, sociale interactie en harmonie met het milieu bevorderen. Of het nu gaat over buurten waarin het aangenaam wandelen is of openbare ruimtes die het engagement van de gemeenschap bevorderen, telkens heeft de architectuur de macht om de levenskwaliteit in onze steden van morgen vorm te geven.”

 


Wie zegt dat je een fietsbrug niet kunt printen? Een voorbeeld hiervan vinden we terug in Nijmegen. Beeld © Gemeente Nijmegen

“Thoughtful Tomorrow”: nieuw thema voor ARCHITECT@WORK
Terug naar overzicht

A@W Newsletter

Blijf op de hoogte door u op onze maandelijkse newsletter te abonneren!

>> Abonneren

Geïnteresseerd in visibiliteit in onze newsletter?

>> Klik hier!

Met ondersteuning van

Design & Plan

Mediapartner

Profiles of Architects

Images

Exhibit

Sponsor

Media