Rotterdam Ahoy
11 - 12 september 2024

A@W Newsletter

Zero Waste Bistro, een quasi perfect duurzaamheidsproject

PYRASIED

8 juni 2023

Duurzaamheid en milieuvriendelijkheid zijn tegenwoordig erg belangrijk in de architectuur. Architecten wacht de moeilijke taak materialen te vinden die zowel mooi zijn als aan hoge duurzaamheidsnormen voldoen. Gelukkig zijn er steeds meer innovatieve oplossingen beschikbaar die kunnen bijdragen aan een groenere toekomst. Dit zien we onder meer in het bekroonde project Zero Waste Bistro.


Sustainability Award


Zero Waste Bistro werd ontworpen door Linda Bergroth en illustreert op indrukwekkende wijze hoe duurzaam ontwerp kan bijdragen aan een betere toekomst. Bergroth won met dit project de Sustainability Award tijdens de Frame Awards Ceremony. De Zero Waste Bistro, gepresenteerd door het Fins Cultureel Instituut in New York, was een pop-up concept dat plaatsvond tijdens NYCxDESIGN op WantedDesign Manhattan. Er werd een vierdaags laboratorium van eten en design tentoongesteld, gebouwd op thema's van circulaire economie, nieuwe materiaalinnovaties en duurzaam design.

 

 

"We wilden een eye-opener creëren, een statement, een aanzet tot discussie over hoe belangrijk het is om duurzaamheid te omarmen in alles wat we doen - hoe elk ontwerpproject over duurzaamheid zou moeten gaan. We zijn erg opgetogen met de erkenning van Frame," reageert Kaarina Gould, uitvoerend directeur van het Fins Cultureel Instituut in New York.

 

Pyrasied exclusieve verdeler België en Nederland


Het hart van de Zero Waste Bistro werd gevormd door de op maat gemaakte Durat Palace tafel die gerecycled plastic bevat en 100% recyclebaar is. Daar bovenop kwamen prachtige op maat gemaakte vazen en servies, allemaal ontworpen door Linda Bergroth. Durat Palace, van de Finse leverancier van terrazzo Solid Surface materialen Durat, in Nederland en België exclusief verdeeld door officiële dealer PyraSied, paste perfect bij de visie van het project om afval te verminderen en een circulaire economie te bevorderen.

 

 

“Het materiaal en het project sluiten perfect aan bij Pyrasied”, stelt Matthijs Bolhuis, commercieel manager bij Pyrasied. “Wij streven ernaar een uitgebreid leveringsprogramma van (gerecycled) acrylaat, milieuvriendelijke kunststoffen, polycarbonaat en designmaterialen aan te bieden. Daarbij helpen we onze klanten uit verschillende branches deze materialen zo goed mogelijk toe te passen. Wij onderscheiden onszelf door niet-standaard te zijn. Alle professionals die ons materiaal willen toepassen in hun idee of product kunnen hier terecht. Zelfs op maat, omdat wij vinden dat onze materialen in hun grootst mogelijke diversiteit toegankelijk moeten zijn.”

 

Flexibiliteit in ontwerp


Durat Palace bood niet alleen duurzaamheid, maar ook flexibiliteit in ontwerp. Het materiaal is verkrijgbaar in een breed scala aan kleuren en kon worden aangepast aan de specifieke behoeften van het bistroconcept. Bovendien heeft Durat Palace een lange levensduur en kan het oppervlak gemakkelijk worden vernieuwd, waardoor het perfect geschikt is voor een project met een duurzaamheidsfocus zoals Zero Waste Bistro.

 

 

Het gebruik van Durat Palace in het Zero Waste Bistro-project is een voorbeeld van hoe innovatieve en duurzame materialen kunnen bijdragen aan de realisatie van architectonische visies. Het laat zien dat esthetiek en duurzaamheid hand in hand kunnen gaan om een betere toekomst te creëren.

 

“Durat Palace is een premium terrazzomateriaal met natuurlijke pigmenten en gerecycled acrylaat. Het is het eerste materiaal in zijn soort dat natuurlijke pigmenten gebruikt, waardoor het zich onderscheidt van andere Solid Surface-materialen”, aldus nog de heer Bolhuis. “Dit duurzame product is vervaardigd uit gerecycled industrieel plastic, waardoor het een uitstekende keuze vormt voor milieubewuste architectuurprojecten. De Palace-collectie werd ontworpen door ontwerpers Kaori Pi en Geert Decock van Most Collective, die aangetrokken werden door de vibrerende platen en duurzame oplossing van Durat.”

 

 

Subtiele, glinsterende kleurvlokken


Het hart van Durat Palace bestaat uit subtiele, glinsterende kleurvlokken, die afkomstig zijn van natuurlijke kleurpigmenten. Deze pigmenten worden geproduceerd door een Nederlandse kleurfabriek die in de 18de eeuw werd opgericht en gehuisvest is in een historische molen. Met 16 unieke kleuren en een terrazzo-achtige esthetiek zorgt Durat Palace voor de perfecte combinatie tussen schoonheid en duurzaamheid.

 

Afsluitend nog interessant om mee te geven: Durat heeft een emissieclassificatie van M1 voor bouwmaterialen. Het gebruik van Durat als bouwmateriaal bevordert het behalen van LEED (Leadership in Energy and Environmental Design) punten.

 

Alle foto's © Pyrasied

 

Meer informatie: https://pyrasied.com

Zero Waste Bistro, een quasi perfect duurzaamheidsproject
Neem contact opTerug naar overzicht

A@W Newsletter

Blijf op de hoogte door u op onze maandelijkse newsletter te abonneren!

>> Abonneren

Geïnteresseerd in visibiliteit in onze newsletter?

>> Klik hier!

Design & Plan

Mediapartner

Profiles of Architects

Sponsor

Media

Met de ondersteuning van