Rotterdam Ahoy
11 - 12 september 2024

A@W Newsletter

Organisch vloerconcept voor nieuw hoofdkantoor Daiichi Sankyo in Londen

SHAW

12 mei 2022

Modulaire vloeroplossingen kunnen een praktische oplossing bieden voor voorschrijvers, maar vandaag de dag spelen tapijttegels een grote rol in de esthetische afwerking van een interieur. Dat was het geval bij het Daiichi Sankyo-project in Londen. Het Japanse farmaceutische bedrijf verhuisde zijn Britse hoofdkantoor naar een nieuw gebouw. 

 

Het ontwerpconcept van het hoofdkantoor was gebaseerd op drie belangrijke pijlers: ‘Collaborate & Connect’, ‘Organic’en ‘Human-centric’. Bij dit project bestond het plan erin een organisch concept toe te passen op de vloer, omdat het ontwerpteam geen monolithische vloerindeling wilde, noch een vloerontwerp dat al te behoudsgezind of te schreeuwerig was.

 

Het team interieurontwerpers van het bedrijf Tétris Design x Build schreef tapijttegels uit de Living Systems-collectie van Shaw Contract voor om het gewenste effect te bereiken. Deze collectie bestaat uit kleine tot middelgrote dessins op tapijttegels van 25 x 100 cm, die speciaal werden ontworpen voor een optimale ontwerpflexibiliteit. De patronen en kleuren kunnen gecombineerd en gehercombineerd worden, wat zowel variatie als keuze biedt bij de ontwikkeling van een aantrekkelijke en samenhangende look.

 


Op de vloer werd een organisch concept toegepast omdat het ontwerpteam geen monolithische vloerindeling wilde.

 

Visuele diepte


De vloeiende patronen, de bijna effen kleuren en de verschillende textuur- en kleuropties bezorgen  de vloer een visuele diepte.

 

Raymond Chu, hoofdontwerper van het project: "Het kleurenpalet van Living Systems stelde ons in staat de merkkleuren van de klant te integreren en ruimtelijke differentiatie te creëren tussen verschillende functies en teams, zonder het gebruik van fysieke of harde barrières. De algemene omgeving ondersteunt samenwerking, creativiteit, flexibiliteit en energie. De stevige, levendige kleuren die in de vergaderruimtes zijn gebruikt, houden het energieniveau hoog en zorgen voor aangename vergaderingen, die productief zijn en tot samenwerking aanzetten. En dit terwijl de speelse overgangen van de open ruimten een rustige en reflectieve plaats bieden als achtergrond voor geconcentreerd werk. De vloer biedt veel belangstelling, maar zonder te overweldigen of af te leiden."

 


Fysieke of harde barrières worden nergens gebruikt.

 

Het ontwerpteam schreef The Living Systems-collectie voor omdat de kleurkeuze en het patroon aansloten bij een authentieke, biofiele voorstelling. Het ontwerp verdeelde de open kantoorruimte en werd geïnterpreteerd in een reeks kleinere, ‘breakout’-vergaderruimtes.

 

Het project illustreert ook hoe ver de ondersteuning van het visualisatieteam van de op maat werkende designstudio bij Shaw Contract ging. Zij hielpen het concept visueel aan de klant te verkopen door het algemene concept in beeld te brengen. Ze creëerden een unieke plattegrond, waarin de 12 verschillende tapijttegelstijlen in de 990 vierkante meter ruimte werden verwerkt.

 

Manuael Reiberg, General Manager Daiichi Sankyo UK Ltd reageerde als volgt: "Bij het ontwerpen van de specificaties voor onze nieuwe bedrijfskantoren zorgden we ervoor dat deze zijn uitgerust om creativiteit, productiviteit en inclusieve werkomgevingen voor al onze medewerkers te stimuleren. We kozen voor een consultatieve benadering en nodigden collega's uit om feedback te geven. We willen echt innovatief denken en samenwerken bevorderen en daarnaast prioriteit geven aan de gezondheid en het welzijn van onze medewerkers." 

 


Speelse overgangen van de open ruimten bieden een rustige en reflectieve plaats als achtergrond voor geconcentreerd werk.

 

Duurzaamheidsoverwegingen


Op het gebied van gezondheid en welzijn is de Living Systems-collectie gecertificeerd Indoor Air Comfort GOLD, wat een goede luchtkwaliteit garandeert. Tapijttegels bieden ook akoestische voordelen in open ruimten en dragen bij aan geluidsabsorptie en de vermindering van contactgeluid.

 

De collectie is ook verkrijgbaar met vezels die gemaakt zijn van 100% gerecycleerde bronnen. In dit geval is het gebruikte garen EcoSolution Q100, gemaakt van 100% post-industrieel afval. Deze tapijttegelcollectie wordt vervaardigd in Shaw's koolstofneutrale fabriek in Schotland en is een koolstofneutrale collectie, geoptimaliseerd voor een lage hoeveelheid opgeslagen koolstof.

 


Ruimtelijke differentiatie werd gecreëerd tussen verschillende functies en teams.

 

Als pionier op het vlak van Cradle to Cradle-productie stelde Shaw Contract zich tot doel om zijn koolstofimpact te verminderen en de overgang naar een circulaire economie te bevorderen. Het bedrijf probeert ook te voldoen aan de behoeften en doelstellingen van eigenaars en gebruikers van gebouwen voor een meer holistische benadering van duurzame gebouwen.

 

Alle beelden © Shaw Contract

 

Meer informatie: shawcontract.com/en-GB/Sustainability/People-Planet

Organisch vloerconcept voor nieuw hoofdkantoor Daiichi Sankyo in Londen
Neem contact opTerug naar overzicht

A@W Newsletter

Blijf op de hoogte door u op onze maandelijkse newsletter te abonneren!

>> Abonneren

Geïnteresseerd in visibiliteit in onze newsletter?

>> Klik hier!

Design & Plan

Mediapartner

Profiles of Architects

Media

 

Met de ondersteuning van