De jongste jaren is er een duidelijke tendens naar grotere, hogere inkomdeuren, met schrijnwerk in zowel pvc als aluminium. Magnetude® vormt een oplossing voor het kromtrekken van de voordeur bij warme periodes.
De jongste jaren is er een duidelijke tendens naar grotere, hogere inkomdeuren, met schrijnwerk in zowel pvc als aluminium. Bij deze deuren wordt een al gekend probleem zo nog prangender: zeker bij warme periodes durft de voordeur al eens kromtrekken. De grote oppervlaktes zetten bij opwarming uit door de zon en de deurvleugel vervormt naar binnen toe aan de slotkant. Een bijzonder efficiënte oplossing werd gevonden door gebruik te maken van de magnetische eigenschappen van metaal.
Bij de firma Frager ontwikkelde men het product Magnetude®. Het gaat concreet om een vleugeloverdekkend systeem voor zowel aluminium als pvc, waarbij de gevolgen van het gekende bimetaaleffect helemaal van de baan geholpen worden.
Buitenplaat aangebracht via magnetisme
“Bij grotere, al dan niet pivoterende inkomdeuren, worden ook gemakkelijk donkere, liefst zwarte exemplaren voorgeschreven. Combineer je deze met de bestaande 3-punt sluitingen met anti-inbraakhaken, dan worden ze zeer gevoelig voor dilatatie. De grote aluminiumoppervlaktes zetten bij opwarming door de zon gevoelig uit en de deurvleugel vervormt naar binnen toe aan de slotkant. De haken van het 3-puntslot komen klem te zitten en de deur kan onmogelijk nog gesloten of geopend worden”, legt Franck De Munster, zaakvoerder bij Frager uit. “Werken met magnetisme zorgt voor een heel eenvoudige oplossing. We monteren bij dit systeem het sandwichpaneel op glasmaat, waarna de buitenplaat wordt aangebracht via magnetisme. De tijdwinst is enorm, zeker als je weet dat het hele proces amper 6 minuten in beslag neemt.”
Waar het heel simpel samengevat op neer komt, is dat twee materialen soms beter geïsoleerd kunnen worden van elkaar, dan dat ze elkaar tegenwerken. Omdat je de materiaaleigenschappen van een goed geleidend materiaal als aluminium niet kunt wijzigen, moet er gezocht worden naar een andere oplossing. Die kan eruit bestaan dat je de buitenplaat bij uitzetting onafhankelijk laat bewegen tegenover het vleugelprofiel, wat vergelijkbaar is met een loodslabbe die vrij over de dakpannen beweegt.
Net als bij cover van iPad
“De buitenplaat van een deur vrij laten bewegen ten opzichte van de deurvleugel terwijl deze er wel aan bevestigd is, dàt is de uitdaging”, horen we. “Verlijmen van de twee onderdelen is daarbij geen optie, omdat net dit de oorzaak vormt van het dilatatieprobleem. De oplossing die wij aanbieden, kan je vergelijken met hoe de smart cover van een iPad magnetisch aan het toestel is vastgemaakt. Beweging naar links en rechts blijft mogelijk, maar de cover blijft vast aan de iPad.”
© Harinck/Frager
“Bij de ontwikkeling gebruikten wij hetzelfde magnetische principe voor vleugeloverdekkende deuren. Daarbij voorzagen we een gewoon inbouwpaneel van 16 magneten, met elk 30 kg trekkracht. De alu voorplaat kreeg 3 staallatten van 2,5 mm dik aangemeten. We stelden vast dat het dilatatieprobleem opgelost was en later ontdekten we nog andere voordelen van het innovatieve ‘Magnetude’- systeem. Zo werd de montage bij de klant heel wat korter, ongeveer 2 uur, doordat het lijmen niet meer nodig was en werd de werkflow niet onderbroken. Verder stelden we onder meer nog vast dat het opvullen van de tussenruimte akoestische voordelen opleverde, dankzij de isolatie ‘acoutex’. Bovendien kan deze tussenruimte perfect gebruikt worden voor het onzichtbaar bevestigen van deurtrekkers en om laagspanning voor led-licht in te laten verlopen. Het maakt alleszins dat wat indertijd begon als het oplossen van een klachtmelding evolueerde naar een deursysteem dat heel wat meer voordelen biedt dan we aanvankelijk beoogden!”
www.frager.be