Rotterdam Ahoy
11 - 12 september 2024

Randmanifestaties en seminars

Datum:
donderdag 12 september 2024

Uur:
14:30 - 15:30

Gevels in het Symbioceen

Ron Bakker - PLP Architecture

Pal naast Rotterdam Centraal heeft PLP Architecture samen met ZUS een 130 meter hoge toren ontworpen met onderin kantoorruimte en bovenin woonruimte. De hout-hybride toren krijgt op het zuiden allerlei luifels die voorzien zijn van beplanting of PV-panelen en die plaatselijk uitgroeien tot balkons die soms met trappen onderling zijn verbonden. Richting het maaiveld opent de toren zich met een dubbelhoge plint en krijgt de toren een tribunetrap die van binnen naar buiten doorloopt en deze plek zal activeren.

Het ontwerp van de gevel is voor PLP Architecture altijd onlosmakelijk verbonden met het concept en ontwerp van het gebouw als geheel. Hoe beïnvloeden stedenbouwkundige, bouwfysische, esthetische, ecologische, culturele, representatieve en economische karakteristieken elkaar? Welke dient meer nadruk te krijgen? Aan de hand van ontwerpen in Nederland, maar bijvoorbeeld ook in Singapore en Zuid-Korea, laat Bakker zien hoe iedere opgave om een andere weging van die karakteristieken vraagt.

De gevel hebben we de afgelopen decennia steeds ontworpen als een beschermend schild dat warmte, koude, regen en wind buiten houdt. Maar als we als mensen meer in lijn willen komen met de natuur en de planeet, moeten we die rol van de gevel dan niet heroverwegen?

Seminar in het Engels

plparchitecture.com


Terug naar overzicht

Design & Plan

Mediapartner

Profiles of Architects

Media

 

Met de ondersteuning van