Rotterdam Ahoy
11 - 12 september 2024

Randmanifestaties en seminars

Datum:
donderdag 12 september 2024

Uur:
11:30 - 12:30

Karaktervolle architectuur

Caro van de Venne - Nudus

Als je bij de woontoren CasaNova in Rotterdam omhoog kijkt, dan zie je dat de glanzende zijden van de natuurstenen penanten naar boven toe steeds breder worden en de ruwe zijden juist steeds smaller. Zo wordt de verticaliteit van de driehoekige toren extra kracht bijgezet.


Op de campus van de Fontys Hogescholen in Eindhoven is de aula, die vanwege zijn grote zaal ook een gesloten gevel heeft, voorzien van glanzende RVS-gevelplaten met een stevige profilering. Het is een gevelmateriaal dat het bureau in Zwitserland was tegengekomen en die de omgeving op een fascinerende manier reflecteert. 

Met haar ontwerpen wil Nudus alle zintuigen prikkelen. Steeds vaker haalt het bureau daarbij haar inspiratie uit de natuur. De diversiteit van gevels bij Oopen naast Utrecht Centraal, waar Nudus met Heatherwick Studio aan werkt, is enerzijds een reflectie van de diversiteit van gebruikers, maar anderzijds ook een ode aan de oneindige variatie van fractale vormen in de natuur.

In het werk van Nudus speelt circulariteit een steeds grotere rol. Bij de renovatie en uitbreiding van het Paleis van Justitie in Den Haag worden de bestaande natuurstenen gevelpanelen van de gevel gehaald, met een waterjet bewerkt, om vervolgens op een andere manier weer teruggeplaatst te worden. Dat is op die schaal nog nooit gedaan, maar Nudus gaat uitdagingen zoals die niet uit de weg. Het bureau geniet ervan om grenzen te verleggen.

nudus.eu

Terug naar overzicht

Design & Plan

Mediapartner

Profiles of Architects

Media

 

Met de ondersteuning van