Rotterdam Ahoy
11 - 12 september 2024

Randmanifestaties en seminars

Datum:
woensdag 11 september 2024

Uur:
16:30 - 17:30

Bouwen met mineralen en vezels

Jan Nauta - Studio Nauta

Wat als we voor de constructie van gebouwen hout gebruiken, voor de isolatie ervan biobased gewassen en voor de massa stampleem? Voor de constructie leunen we dan op bosbouw, voor isolatie op landbouw en voor de massa op aarde? In zijn projecten werkt Studio Nauta hier naartoe.

Het bureau werkt aan steeds grotere projecten in hout, en de realisatie van een stamplemen badhuis in Arnhem stimuleerde het bureau om bij een prijsvraag in Zwolle samen met Mulder Zonderland nu een volgende stap te onderzoeken: is het mogelijk om de betonnen vloeren tussen appartementen te vervangen door een broodjesvloer waarin tussen houten liggers prefab stamplemen vloerdelen geklemd worden?

Het allerduurzaamste is natuurlijk het verder bouwen aan bestaande gebouwen. In iedere opgave probeert het bureau daarom zoveel mogelijk bestaande bebouwing te behouden. In Gouda heeft het samen met Joost Emmerik en Mulder Zonderland een woongebouw ontworpen bovenop een bunker uit de tijd van de Koude Oorlog. Op hetzelfde terrein wist het bureau een oud kantoorgebouw te behoeden voor sloop – dat wordt nu getransformeerd tot een woongebouw. En in Dordrecht wist het bureau een school te overtuigen hun gebouw niet te slopen, maar grondig te renoveren en strategisch uit te breiden.

Foto: © Ari Versluis

studionauta.com

 

Terug naar overzicht

Design & Plan

Mediapartner

Profiles of Architects

Media

 

Met de ondersteuning van